sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Phnom Phenn - Cambogia

Cambogia a fost o experienta mult peste asteptari, in primul rand pentru ca cele 2 orase mari Phnom Phenn si Siem Reap sunt extreme de turistice, primul ca si capitala, e normal sa fie asa, al doilea fiind baza de plecare pentru complexul Angkor, care in sine reprezinta un motiv sufficient pentru a ajunge aici.
Am trecut granita din Vietnam cu barca. Cateva imagini de pe drum:













In ambele orase sunt anumite strazi, o zona, in care se concentreaza toate guest housurile, restaurantele, agentiile de turism, si evident terasele, care in cazul Cambogiei sunt pline de englezi. Se pare ca e adevarat zvonul conform caruia Tailanada incepe sa aiba concurenta in ceea ce priveste un anumit tip de turism….:)









Un nene se odihnea saracu' dupa o zi de munca....



La un masaj cu pesti:




Prin toata Cambogia vezi astfel  de baruri/terase/cinema ca nu stiu exact cum sa le numesc. Oamenii stau la bere si urmaresc cu interes filmele ce ruleaza pe tv-urile din fundal. Evident filmele sunt in cel mai fericit caz la nivelul celor pe care le vedem noi pe video la inceputul anilor '90.



In Phnom Phenn, la doar 15km de oras, se afla asa numitul Killing Fields, anume locul unde au fost exterminati in jur de 250.000 de oameni dintr-un total de aproximativ 2 - 2.5 milioane de oameni ucisi in perioada 1975-1979 de regimul Pol Pot. Omul, pe langa faptul ca era communist, mai era si nebun, si din pacate pentru populatia Cambogiei si pentru omenire, a ocupat functia de prim ministru pe langa cea de lider al Khmerilor  Rosii. El a hotarat ca oricine se opune doctrinei lui sa fie eliminat si, odata cu el, intreaga familie inclusiv copii, pentru a elimina raul din radacina si a fi convins ca odata mature, copii lasati in viata nu isi vor razbuna familia. Locul e destul de infiorator, in primul rand pentru ca toate atrocitatile s-au petrecut doar in urma cu 30 de ani, si apoi sa vezi un fel de pagoda cu pereti de sticla plina pana sus cu cranii sortate dupa sex si varsta, nu e ceva ce vezi la tot pasul. Gropile commune, copacii care erau folositi pentru a schingiui detinutii sau pentru a zdrobi copii, inclusiv mormane cu hainele purtate de detinuti, toate iti dau un fior rece.





 Si evident Palatul Regal din Phnom Phenn:






Dar partea cea mai frumoasa si mai impresionanta a Cambogiei nu am vazut-o in oras ci in incursiunea de o zi, pe bicicleta, prin satele din jurul capitalei. Saracia lucie contrasteaza cu zambetele si deschiderea oamenlor pe care i-am intalnit. Spre deosebire de restul tarilor Asiatice, Cambogia e singura in care nu te simti non stop agasat ca turist, nimeni nu incearca sa-ti vanda ceva sau sa cerseasca, desi saracia in care traiesc este de-a dreptul extrema. Si cu toate astea toti zambeau larg si te salutau bucurosi sa te vada.

























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu